BEQIZ FORUM

Selamat Datang Ke Forum Beqiz.

Untuk mendapat akses sepenuhnya di forum kami, Sila "LOGIN" jika anda masih belum mendaftar lagi atau tekan "LOGIN" jika anda sudah mendaftar.

Langkah untuk menjadi Official Member mestilah mematuhi perkara berikut :-

1. Daftar
2. Perkenalkan diri anda
3. Minimu posting 10 topic
3. Aktif login minimum 4 kali sebulan
5. Mematuhi terma dan syarat yg telah ditetapkan.

Amaran Keras terhadap kelakuan berikut..Exclamation

Jangan menggunakan perkataan tidak sopan, lucah
dan kurang ajar.

Jangan menghina, mengata, memfitnah, menuduh atau
menjatuhkan maruah seseorang, agama, budaya atau bangsa.

Jangan melakukan provokasi atau kontroversi.

Anda dibenarkan mengiklankan perniagaan anda di Forum
ini?.
Bagaimanapun jika anda membuka topik berkaitan perniagaan anda itu ia mestilah diteruskan dengan update dan respond kepada pengujung. Jika anda hanya membuat satu post dan tinggal, pihak admin akan menganggap ianya spam dan akan memadamnya.

Disclaimer:

Semua posting di dalam Beqiz Forum, Beqiz.forumotion.com merupakan inisiatif peribadi si pemposter. Pihak admin Beqiz.forumotion.com tidak boleh
dipertangungjawabkan, dipertikaikan atau dipersalahkan jika berlaku apa saja bentuk kerugian oleh mana-mana ahli akibat apa-apa urusan dengan mana-mana ahli yang lain di sepanjang kegiatan mereka di lamanweb ini.


Pihak admin Beqiz.forumotion.com hanya boleh mengharapkan semua pihak bersifat profesional, telus dan amanah dalam menjalankan apa-apa promosi dan urusan sesama ahli. Para ahli haruslah bertanggungjawab dan berhati-hati apabila melakukan sebarang kegiatan yang bersifat promosi mahupun urusniaga.

Sila memulakan sesi perkenalan di topic "Kenalkan diri anda".

Selamat Berforum!!.. (^_^).
BEQIZ FORUM

: : Forum Bisnes Komuniti Usahawan dan Peniaga Malaysia : :


Wall Street Journal digodam lagi, China nafi

Share
avatar
Admin
Forum Admin
Forum Admin

Posts : 85
Reputation : 0
Join date : 30/04/2009
Age : 34
Location : Selangor,Malaysia

Wall Street Journal digodam lagi, China nafi

Post by Admin on Sat Feb 02, 2013 1:44 am

NEW YORK - Penggodam daripada China telah menyusup sistem komputer Wall Street Journal (WSJ), serangan kedua dilaporkan pada outlet berita utama Amerika Syarikat (AS) itu.

Journal berkata, penggodam cuba untuk memantau liputan di China.

The New York Times melaporkan bahawa penggodam China "berterusan" menembusi sistem sejak empat bulan lepas.

Beijing telah dituduh oleh beberapa kerajaan dan syarikat dalam menjalankan pengintipan siber selama bertahun-tahun.

Bagaimanapun Kementerian Luar China menolak tuduhan New York Times sebagai "tidak berasas" dan "benar-benar tidak bertanggungjawab".

"China adalah juga mangsa serangan penggodaman. Undang-undang Cina jelas melarang serangan penggodaman, dan kita berharap pihak-pihak yang berkenaan mengambil sikap bertanggungjawab mengenai isu ini," kata jurucakap Hong Lei.

Penerbit WSJ, Dow Jones & Co, mengeluarkan satu kenyataan pada Khamis berkata, serangan penggodaman yang berkaitan liputan China adalah "satu isu yang berterusan."

"Bukti menunjukkan bahawa usaha penyusupan sasaran pemantauan liputan Journal China, dan tidak satu cubaan untuk mendapat kelebihan komersial atau salahnya maklumat pelanggan," kata jurucakap akhbar.

"Kami akan terus bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa dan pakar keselamatan luar, mengambil langkah-langkah yang menyeluruh untuk melindungi pelanggan, pekerja, wartawan dan sumber," ujar beliau dipetik laporan BBC.

WSJ katanya, telah selesai membaik pulih rangkaian untuk meningkatkan keselamatan.

Sementara itu, New York Times berkata, serangan ke atas sistem itu bertepatan dengan laporan penyiasatan ke atas dakwaan bahawa keluarga Perdana Menteri China Wen Jiabao telah mengumpulkan kekayaan berbilion-bilion dolar.

Ia berkata, pakar telah mendapati bahawa serangan "bermula dari komputer universiti yang sama digunakan oleh tentera Cina untuk menyerang ketenteraan Amerika Syarikat pada masa lalu."

Beijing telah dituduh oleh beberapa kerajaan, syarikat-syarikat asing dan organisasi menjalankan pengintipan siber yang luas selama bertahun-tahun, cuba untuk mengumpul maklumat dan untuk mengawal imej China.


sumber:http://www.sinarharian.com.my/global...-nafi-1.127340

    Current date/time is Fri Jan 18, 2019 4:59 am