BEQIZ FORUM

Selamat Datang Ke Forum Beqiz.

Untuk mendapat akses sepenuhnya di forum kami, Sila "LOGIN" jika anda masih belum mendaftar lagi atau tekan "LOGIN" jika anda sudah mendaftar.

Langkah untuk menjadi Official Member mestilah mematuhi perkara berikut :-

1. Daftar
2. Perkenalkan diri anda
3. Minimu posting 10 topic
3. Aktif login minimum 4 kali sebulan
5. Mematuhi terma dan syarat yg telah ditetapkan.

Amaran Keras terhadap kelakuan berikut..Exclamation

Jangan menggunakan perkataan tidak sopan, lucah
dan kurang ajar.

Jangan menghina, mengata, memfitnah, menuduh atau
menjatuhkan maruah seseorang, agama, budaya atau bangsa.

Jangan melakukan provokasi atau kontroversi.

Anda dibenarkan mengiklankan perniagaan anda di Forum
ini?.
Bagaimanapun jika anda membuka topik berkaitan perniagaan anda itu ia mestilah diteruskan dengan update dan respond kepada pengujung. Jika anda hanya membuat satu post dan tinggal, pihak admin akan menganggap ianya spam dan akan memadamnya.

Disclaimer:

Semua posting di dalam Beqiz Forum, Beqiz.forumotion.com merupakan inisiatif peribadi si pemposter. Pihak admin Beqiz.forumotion.com tidak boleh
dipertangungjawabkan, dipertikaikan atau dipersalahkan jika berlaku apa saja bentuk kerugian oleh mana-mana ahli akibat apa-apa urusan dengan mana-mana ahli yang lain di sepanjang kegiatan mereka di lamanweb ini.


Pihak admin Beqiz.forumotion.com hanya boleh mengharapkan semua pihak bersifat profesional, telus dan amanah dalam menjalankan apa-apa promosi dan urusan sesama ahli. Para ahli haruslah bertanggungjawab dan berhati-hati apabila melakukan sebarang kegiatan yang bersifat promosi mahupun urusniaga.

Sila memulakan sesi perkenalan di topic "Kenalkan diri anda".

Selamat Berforum!!.. (^_^).
BEQIZ FORUM

: : Forum Bisnes Komuniti Usahawan dan Peniaga Malaysia : :


Beruang, kuda lumba Zoo Melaka mati disyaki diracun

Share
avatar
Admin
Forum Admin
Forum Admin

Posts : 85
Reputation : 0
Join date : 30/04/2009
Age : 34
Location : Selangor,Malaysia

Beruang, kuda lumba Zoo Melaka mati disyaki diracun

Post by Admin on Tue Feb 19, 2013 10:34 amKetua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam melawat kuda lumba baka 'Thoroughbred' yang ditemui mati di Zoo Melaka dan Safari Malam awal pagi tadi.

MELAKA - Beruang Matahari dan kuda lumba spesis 'Thoroughbred' ditemui mati disyaki diracun melalui makanan di Zoo Melaka dan Safari Malam di sini.

Pegawai Veterina zoo tersebut, Dr Zubaidah Kamarudin berkata beruang betina berusia antara 14 hingga 16 tahun itu ditemui mati 5 petang semalam sementara kuda lumba yang diberi nama 'Basket', 17, ditemui mati 7 pagi tadi.

Beliau berkata dalam kejadian pertama semalam, beruang itu dilaporkan dalam keadaan pelik oleh pelawat yang mengunjungi zoo tersebut.

"Apabila penjaga haiwan dan penyelia zoo tiba di kandang menempatkan beruang itu, ia masih hidup tapi mengalami sawan, air liur meleleh dan cirit-birit sebelum mati dalam masa yang singkat kira-kira lima minit," katanya kepada pemberita ketika ditemui di zoo tersebut hari ini.

Beliau berkata hasil bedah siasat yang dijalankan 8 malam tadi, beruang yang dijaga sejak tahun 2000 itu mati disebabkan makan pisang yang disyaki mengandungi sejenis serbuk racun.

Katanya kematian tersebut terlalu cepat berpunca daripada kerosakan saluran makanan yang teruk.

Dr Zubaidah berkata dalam kejadian kedua, Basket ditemui mati dalam keadaan rebah di kandangnya 7 pagi tadi dan bedah siasat akan dijalankan hari ini.

Beliau berkata pihak zoo turut menjumpai sebungkus beg plastik mengandungi buah limau, pisang dan tebu yang dipercayai telah dimasukkan sejenis serbuk dipercayai racun di kandang haiwan Cimpanzi.

Katanya bagaimanapun buah-buahan yang dipercayai dibawa dari luar itu tidak dimakan Cimpanzi tersebut.

"Kita syak ia adalah perbuatan sabotaj kerana selalunya haiwan di sini diberi makan selepas 5.30 petang namun kejadian yang berlaku sebelum ia diberi makan," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata sampel makanan yang ditemui dalam kedua-dua perut haiwan tersebut dan serbuk dalam buah-buahan itu akan dihantar ke Jabatan Kimia untuk mengetahui jenis racun yang digunakan.

Sementara itu, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata ekoran kejadian itu, kerajaan negeri mengambil keputusan melarang orang ramai memberi makanan kepada haiwan di zoo tersebut serta-merta berkuat kuasa hari ini.

"Kalau mereka nak bagi haiwan makan, mereka perlu membeli makanan daripada pihak zoo dan hanya haiwan yang dibenarkan sahaja boleh diberi makanan sebagai langkah mengelak kejadian sama berlaku," katanya kepada pemberita selepas diberi taklimat oleh Dr Zubaidah di zoo itu.

Beliau berkata pihak pengurusan zoo juga diminta memasang kamera litar tertutup yang besar sebagai langkah keselamatan.

Katanya kerajaan negeri juga menawarkan RM10,000 kepada individu yang menyalurkan maklumat berhubung kejadian tersebut sehingga tertangkapnya individu yang melakukan perbuatan sabotaj itu.

Mohd Ali berkata kuda lumba yang merupakan milik persendirian itu ditempatkan di zoo berkenaan sejak tiga tahun lepas sementara Beruang Matahari adalah milik zoo yang mempunyai empat ekor haiwan jenis itu.

Beliau berkata kejadian tersebut menyebabkan zoo berkenaan kerugian RM5,000 dan laporan polis dibuat hari ini. - BernamaSumber : Sinar Harian

    Current date/time is Fri Jan 18, 2019 4:54 am