BEQIZ FORUM

Selamat Datang Ke Forum Beqiz.

Untuk mendapat akses sepenuhnya di forum kami, Sila "LOGIN" jika anda masih belum mendaftar lagi atau tekan "LOGIN" jika anda sudah mendaftar.

Langkah untuk menjadi Official Member mestilah mematuhi perkara berikut :-

1. Daftar
2. Perkenalkan diri anda
3. Minimu posting 10 topic
3. Aktif login minimum 4 kali sebulan
5. Mematuhi terma dan syarat yg telah ditetapkan.

Amaran Keras terhadap kelakuan berikut..Exclamation

Jangan menggunakan perkataan tidak sopan, lucah
dan kurang ajar.

Jangan menghina, mengata, memfitnah, menuduh atau
menjatuhkan maruah seseorang, agama, budaya atau bangsa.

Jangan melakukan provokasi atau kontroversi.

Anda dibenarkan mengiklankan perniagaan anda di Forum
ini?.
Bagaimanapun jika anda membuka topik berkaitan perniagaan anda itu ia mestilah diteruskan dengan update dan respond kepada pengujung. Jika anda hanya membuat satu post dan tinggal, pihak admin akan menganggap ianya spam dan akan memadamnya.

Disclaimer:

Semua posting di dalam Beqiz Forum, Beqiz.forums2u.com merupakan inisiatif peribadi si pemposter. Pihak admin Beqiz.forums2u.com tidak boleh
dipertangungjawabkan, dipertikaikan atau dipersalahkan jika berlaku apa saja bentuk kerugian oleh mana-mana ahli akibat apa-apa urusan dengan mana-mana ahli yang lain di sepanjang kegiatan mereka di lamanweb ini.


Pihak admin Beqiz.forums2u.com hanya boleh mengharapkan semua pihak bersifat profesional, telus dan amanah dalam menjalankan apa-apa promosi dan urusan sesama ahli. Para ahli haruslah bertanggungjawab dan berhati-hati apabila melakukan sebarang kegiatan yang bersifat promosi mahupun urusniaga.

Sila memulakan sesi perkenalan di topic "Kenalkan diri anda".

Selamat Berforum!!.. (^_^).

Join the forum, it's quick and easy

BEQIZ FORUM

Selamat Datang Ke Forum Beqiz.

Untuk mendapat akses sepenuhnya di forum kami, Sila "LOGIN" jika anda masih belum mendaftar lagi atau tekan "LOGIN" jika anda sudah mendaftar.

Langkah untuk menjadi Official Member mestilah mematuhi perkara berikut :-

1. Daftar
2. Perkenalkan diri anda
3. Minimu posting 10 topic
3. Aktif login minimum 4 kali sebulan
5. Mematuhi terma dan syarat yg telah ditetapkan.

Amaran Keras terhadap kelakuan berikut..Exclamation

Jangan menggunakan perkataan tidak sopan, lucah
dan kurang ajar.

Jangan menghina, mengata, memfitnah, menuduh atau
menjatuhkan maruah seseorang, agama, budaya atau bangsa.

Jangan melakukan provokasi atau kontroversi.

Anda dibenarkan mengiklankan perniagaan anda di Forum
ini?.
Bagaimanapun jika anda membuka topik berkaitan perniagaan anda itu ia mestilah diteruskan dengan update dan respond kepada pengujung. Jika anda hanya membuat satu post dan tinggal, pihak admin akan menganggap ianya spam dan akan memadamnya.

Disclaimer:

Semua posting di dalam Beqiz Forum, Beqiz.forums2u.com merupakan inisiatif peribadi si pemposter. Pihak admin Beqiz.forums2u.com tidak boleh
dipertangungjawabkan, dipertikaikan atau dipersalahkan jika berlaku apa saja bentuk kerugian oleh mana-mana ahli akibat apa-apa urusan dengan mana-mana ahli yang lain di sepanjang kegiatan mereka di lamanweb ini.


Pihak admin Beqiz.forums2u.com hanya boleh mengharapkan semua pihak bersifat profesional, telus dan amanah dalam menjalankan apa-apa promosi dan urusan sesama ahli. Para ahli haruslah bertanggungjawab dan berhati-hati apabila melakukan sebarang kegiatan yang bersifat promosi mahupun urusniaga.

Sila memulakan sesi perkenalan di topic "Kenalkan diri anda".

Selamat Berforum!!.. (^_^).

BEQIZ FORUM

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
BEQIZ FORUM

: : Forum Bisnes Komuniti Usahawan dan Peniaga Malaysia : :

Terima kasih kerana mengunjungi laman Beqiz Dot Forums2u Dot Com | Pihak kami akan memantau dan mengemaskini topik dari semasa ke semasa dan sekiranya anda perlukan bantuan atau pun pertanyaan sila gunakan " PRIVATE MESSAGE"

4 posters

Share tips bisnes

patungkecik
patungkecik

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Share tips bisnes

Post by patungkecik Thu May 20, 2021 12:20 pm

Hi all, nak mintak tips korang macam mana korang uruskan bisnes korang. Ye lah kta ni walaupun bisnes kecik - kecik je nak jugak cri peluang buat sales banyak. Lagi - lagi time pkp ni bukan semua orang berani nak keluar sikit sebanyak impact jugak lah.
avatar
wongtonnie

Posts : 4
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by wongtonnie Thu May 20, 2021 12:56 pm

Sihat mental dan fizikal.. walaupun nampak macam takde kena mengena tapi dua - dua ni paling penting baru boleh berfikir dengan betul masa berniaga.
milooaiss
milooaiss
Official Member

Posts : 15
Reputation : 3
Join date : 24/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by milooaiss Thu May 20, 2021 1:41 pm

Kalau nak niaga make sure benda yang kita niaga tu sesuai dengan apa yang kita minat atau benda yang kita memang dah power. Macam aku tau buat kuih tradisional aku jual kuih tradisional je. Nak niaga hari - hari pun ade semangat.
chucheongfan
chucheongfan
Official Member

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by chucheongfan Thu May 20, 2021 3:02 pm

Kena faham target audience kita then nilai market yang ada. Sebab kita berjual beli ni nak maksimumkan profit. Macam aku ade pergi satu masterclass marketing & branding roar point baru - baru ni cara pun ade macam - macam sekarang, pandai guna tak pandai guna je lah.
patungkecik
patungkecik

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by patungkecik Thu May 20, 2021 3:34 pm

@chucheongfan wrote:Kena faham target audience kita then nilai market yang ada. Sebab kita berjual beli ni nak maksimumkan profit. Macam aku ade pergi satu masterclass marketing & branding roar point baru - baru ni cara pun ade macam - macam sekarang, pandai guna tak pandai guna je lah.
Contoh marketing tu ape ye? Saya ni berniaga dekat member - member lalu wasap je. Takut jugak hilang mata pendapatan time pkp ni kalau orang taknak berbelanja. Ni pun ingat nak besarkan sikit jualan tapi tangguh dulu.
chucheongfan
chucheongfan
Official Member

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by chucheongfan Thu May 20, 2021 3:39 pm

@patungkecik wrote:Contoh marketing tu ape ye? Saya ni berniaga dekat member - member lalu wasap je. Takut jugak hilang mata pendapatan time pkp ni kalau orang taknak berbelanja. Ni pun ingat nak besarkan sikit jualan tapi tangguh dulu.
Kalau secara offline ni ada banyak la macam cara lama, bukak bunting, buat sample, roadshow ke. Kalau online lagi senang kat ujung jari je. Awak bukak page facebook jual prdouk kat sana. Kalau ade duit lebih boleh beli ads.
Lagi satu waktu covid ni tak payah takut sangat awak nak kembangkan bisnes tu, awak boleh ambik risiko tapi risiko ang awak mampu spend je. Kalau pandai marketing jalan punya.
patungkecik
patungkecik

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by patungkecik Thu May 20, 2021 3:41 pm

@chucheongfan wrote:Kalau secara offline ni ada banyak la macam cara lama, bukak bunting, buat sample, roadshow ke. Kalau online lagi senang kat ujung jari je. Awak bukak page facebook jual prdouk kat sana. Kalau ade duit lebih boleh beli ads.
Lagi satu waktu covid ni tak payah takut sangat awak nak kembangkan bisnes tu, awak boleh ambik risiko tapi risiko ang awak mampu spend je. Kalau pandai marketing jalan punya.
Banyak jugak ye cara marketing ni? Yang tu saya pernah dengar jugak sikit - sikit pasal online ni tapi saya tak tau la cara dan proeses dia nak buat macam mana. Kalau macam ni nak kena mintak orang buat pulak la.
chucheongfan
chucheongfan
Official Member

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by chucheongfan Thu May 20, 2021 3:49 pm

@patungkecik wrote:Banyak jugak ye cara marketing ni? Yang tu saya pernah dengar jugak sikit - sikit pasal online ni tapi saya tak tau la cara dan proeses dia nak buat macam mana. Kalau macam ni nak kena mintak orang buat pulak la.
Dulu saya pun tak pandai la semua bende ni. Maklum laa orang baru nak berniaga ilmu pun takde, tapi lepas pergi masterclass Mr. Long Yun Siang ni mmg boleh gerak solo je. Hahaha. Nak kata lepas kelas pun Mr. Long ni bagi consultation tau. Kat situ macam - macam maklumat saya dapat, macam mana nak cari sales, macam mana nak compete dengan pesaing lain. Ni link dia. https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/
milooaiss
milooaiss
Official Member

Posts : 15
Reputation : 3
Join date : 24/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by milooaiss Thu May 20, 2021 3:52 pm

Bagus jugak kalau pergi ambik kelas ni sebab macam aku dulu mula berniaga memang susah sebab tak de sapa nak bagi tunjuk ajar buat pun ikut orang je. Masalah nye bila ikut orang ni ade yang sesuai dengan bisnes kita, ada yang tak sesuai jugak.
patungkecik
patungkecik

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by patungkecik Thu May 20, 2021 3:54 pm

@chucheongfan wrote:Dulu saya pun tak pandai la semua bende ni. Maklum laa orang baru nak berniaga ilmu pun takde, tapi lepas pergi masterclass Mr. Long Yun Siang ni mmg boleh gerak solo je. Hahaha. Nak kata lepas kelas pun Mr. Long ni bagi consultation tau. Kat situ macam - macam maklumat saya dapat, macam mana nak cari sales, macam mana nak compete dengan pesaing lain. Ni link dia. https://roar-point.com/marketing-branding-masterclass/
Nice jugak, ye kalau macam ni memang berbaloi lah nak pergi sebab mmg saya cari info - info ni susah nak dapat. Harga pun tak mahal sangat lah kalau pergi dua orang lagi murah yea.
patungkecik
patungkecik

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by patungkecik Thu May 20, 2021 3:56 pm

@milooaiss wrote:Bagus jugak kalau pergi ambik kelas ni sebab macam aku dulu mula berniaga memang susah sebab tak de sapa nak bagi tunjuk ajar buat pun ikut orang je. Masalah nye bila ikut orang ni ade yang sesuai dengan bisnes kita, ada yang tak sesuai jugak.
Saya pun teragak - agak jugak sebab tak tau apa challenges bisnes dengan covid ni. Tu yang saya masih berniaga dekat whatsapp je. Tapi kalau ade insight drpd orang yang betul yakin jugak lah nak maju ke depan tu.
chucheongfan
chucheongfan
Official Member

Posts : 18
Reputation : 0
Join date : 23/12/2013

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by chucheongfan Thu May 20, 2021 4:00 pm

Yang saya tau lah kita ni kena senang adapt walau apepun terjadi, ni nasihat guru tu tau. Kene pikir dari pelbagai sudut. Siap ada secret formula lagi yang diorang share tau, kaji sendiri tuuu.

Sponsored content

Share tips bisnes Empty Re: Share tips bisnes

Post by Sponsored content


    Current date/time is Tue Sep 21, 2021 9:25 pm